Zapobieganie wzdęciom

Wzdęcia są najczęściej efektem spożywania niewłaściwych pokarmów lub konsumpcji w zbyt dużych ilościach. Dla zdrowej osoby najlepszym sposobem na uniknięcie wzdęć jest zmiana diety i nawyków żywieniowych. Należy przede wszystkim unikać jedzenia rzeczy, które mają tendencję do fermentacji w żołądku i jelitach takich jak fasola, kalafior, kapusta czy groch.

Nie można tez jeść w pośpiechu ani na stojąco. Zwłaszcza pośpiech powoduje połykanie bardzo dużych ilości powietrza, które zalega w przewodzie pokarmowym i działa szkodliwie na dwa sposoby: samo w sobie powoduje rozdęcie i utrudnia trawienie sprzyjając rozwojowi procesów fermentacyjnych, które uwolnią jeszcze więcej gazów. Nie należy także mówić z pełnymi ustami. Nie jest to tylko element kultury osobistej – pomaga to uniknąć dostawania się do żołądka zbędnego powietrza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *