Wzdęcia

Wzdęcia (bębnice, gazy, wiatry) są jednym z najczęściej występujących niepożądanych zjawisk mających miejsce w obrębie brzucha. Polegają one przede wszystkim na gromadzeniu się gazów w jelitach co powoduje wzrost objętości brzucha, poszerzenie sylwetki i rozpychanie ubrań. Odczuwalne jest wtedy uczucie pełności, chory może mieć uczucie rozdarcia i rozpierania jamy brzucha. Połączone jest to niekiedy z bólami spowodowanymi kurczeniem się mięśni gładkich jelit.

Silne wzdęcia zlokalizowane zwłaszcza w żołądku mogą powodować ograniczone problemy z oddychaniem i ból przy głębszym wdechu. Jest to efektem podniesienia przepony przez powietrze zalegające w układzie pokarmowym. Zdarza się, że silne wzdęcia są mylone z zawałami..Bębnice najczęściej występują w niedługim czasie po jedzeniu lub w trakcie przechodzenia różnego rodzaju chorób jak choćby grypy żołądkowej. Zła dieta ma bardzo duży wpływ na ich powstawanie. Oprócz samego powiększenia objętości brzucha, wzdęcia powodują niekontrolowaną migrację gazów i treści pokarmowej w obrębie jelit. Skutkuje to powstawaniem krępującego charakterystycznego dźwięku przechodzenia gazu między tkankami. Możliwe jest także uwalnianie części tego gazu o nieprzyjemnym zapachu z przewodu pokarmowego.

Wzdęcia zlokalizowane w żołądku są zazwyczaj bardziej widoczne i utrudniają oddychanie, bębnice jelitowe to przeważnie głównie krępujące odgłosy i kolki

Gaz powodujący wzdęcia może być różnorakiego pochodzenia. Często jest to po prostu powietrze połknięte w trakcie spożywania posiłku w zbytnim pośpiechu lub podczas prowadzenia w jego trakcie ożywionej konwersacji. Dużą ilość gazu uwalniają także napoje gazowane. Normalnie zawarty w nich dwutlenek węgla jest wchłaniany w jelitach a jego cząsteczki są uwalniane później przez płuca. Za duże jego nagromadzenie w zbyt krótkim czasie może jednak doprowadzić do wzdęcia. Najczęściej jednak mamy do czynienia z gazem powstającym w trakcie procesów trawiennych. By proces trawienia przebiegał skutecznie konieczna jest obecność bakterii o określonym składzie ilościowym. Pożywienie musi także przemieszczać się w układzie pokarmowym z odpowiednio dużą prędkością by nie zalegało tworząc warunki do fermentacji ale może się to odbywać za szybko ponieważ wtedy proces trawienia byłby nieefektywny.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *